EN TR
EN TR

ERP ve MES Sistemlerinin Birbiriyle İlişkisi Nedir?

ERP ve MES Sistemlerinin Birbiriyle İlişkisi Nedir?

 

 

     MES Nedir?

Üretim Yönetim Sistemi yani MES; monitörleri ve kontrolleri bir atölye veya fabrikada gerçekleşen veri akışlarına ve üretim sistemlerine bağlayan bilgi sistemidir. MES‘in genel amacı, üretim çıktısını iyileştirmek ve imalat işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Bu amaca, komple bir ürün yaşam yönetimi döngüsü ile ilgili gerçek zamanlı ve doğru veriler izleyip toplayarak ulaşılmaktadır.

MES’in İngilizce tam adı ‘Manufacturing Execution System’dir. Atölyede gerçekleşen tüm hareketleri kontrol eden kapsamlı bir sistemdir. Müşterilerden, MRP sisteminden, ana programdan ve diğer planlama kaynaklarından gelen çeşitli siparişlerle başlayıp daha sonra ürünleri mümkün olan düşük maliyetli, en etkili ve kaliteli şekilde oluşturmaktadır.

 

 

     ERP Nedir?

ERP yani kurumsal kaynak planlama, işletmelerin kaynaklarını (insan kaynakları fiziksel kaynaklar finansal kaynaklar) verimli olarak kullanılmasını ve bir araya getirerek uçtan uca yönetilmesini sağlamak ya da desteklemek için geliştirilmiş sistem ve yazılımların genel adıdır. Klasik bir ERP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanmaktadır. ERP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veri tabanı kullanırlar.

ERP sistemleri müşteri siparişlerini müşteri temsilcilerinin alıp yükleme yapılana kadar ve finansın gönderdiği fatura bilgileri vb. tüm verilerin toplandığı yerdir. Üretimin sürdürülmesi için plan yapma ihtiyacı ile doğan ERP‘nin açılımı “Enterprise Resource Planning” her ne kadar planlama adı ile tasvir edilmiş olsa da esasen yapılan iş yönetmedir. Planlamaya veri sağlayan bu altyapı yazılım ile birçok donanımın da dâhil olduğu çok sayıda bileşen içerir.

 

 

MES Çekirdek Fonksiyonları 

      ERP

1995 yılında, ‘ISA-95’ standardı, Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) tarafından bir işletmedeki üretim operasyon sistemleri ve işletme sistemleri arasında bilgi alışverişi için soyut modeller ve standart terminolojiler sağlama misyonuyla geliştirilmiştir.

1997 yılında yayınlanan 11. Modelinin, bir üretim yönetim sisteminin tüm temel işlevlerine sahiptir. Bu model, programlama ve sıralama, bakım ve kalite dahil olmak üzere işlevleri vardır.

 

En güncel haliyle, MES’in temel çekirdek fonksiyonları şunları içerir:

  • Veri toplama
  • Zamanlama
  • Süreç yönetimi
  • Performans analizi
  • Belge yönetimi
  • Personel ve kaynak yönetimi

Bir üretim yönetme sisteminin uygulanması, atıkları kolayca azaltma, çalışma süresini artırma ve sonlu zamanlama, sıra sıkıştırma ve görsel zamanlama gibi çeşitli zamanlama yöntemleriyle envanteri azaltmaya yardımcı olmaktadır. MES, üretim geliştirmeye ihtiyaç duyan büyük ve küçük imalat işlemlerine inanılmaz derecede faydalıdır.

 

 

MES’in Avantajları

Üretim yönetim sisteminin avantajları aşağıda sıralanmıştır:

  • Üretim Döngüsü Süresini Azaltır
  • İşlem İçindeki İşi Azaltır
  • Teslim Süresini Azaltır
  • Ürün Kalitesini Artırır
  • Müşteri Hizmetlerini Geliştirir
  • Kurulum Maliyetini Düşürür

Bir MES son derece avantajlı olmasına rağmen, üretimi başarıyla optimize etmesi tek başına yeterli olmamaktadır. Proje yöneticileri üretimi daha da artırmanın yollarını araştırırken, birçoğu ileri planlama ve planlama (APS) sistemlerinin uygulanabilir bir çözüm olduğunu düşünüyor.

 

MES ve ERP birlikte nasıl çalışır?

 

MES ve ERP beraber çalışma yeteneğine sahiptirler. Her iki yazılım da ön plana farklı özellikler kattığından, bunları birlikte kullanmak işinizi daha iyi sonuçlandırmanızı sağlayacaktır. Her iki yazılım da entegre edilebilir; bu da operasyon netliğini artırabilir ve kurumları iş planlarına göre performans izleme ve ayarlama yeteneği ile donatabilir.

ERP neden karar verilmesi gerektiğini bilir, MES ise bu kararları nasıl almamız gerektiğini bilir.

Siz de MES yazılımı hakkında detaylı bilgi için veya mevcut işletmenize kurulumu için bizimle iletişime geçin. MES yazılımının firmanıza kısa veya uzun vadede kazandıracaklarını birlikte inceleyelim.

 

 

 

 

  Daha fazla bilgi edinmek için https://www.zeneks.com.tr/erp-danismanlik-hizmetleri/ adresimizden inceleyebilirsiniz.